Bør kontanter avskaffes i Norge?

  •  
  • 2066
  • 1
  • 1
  • Norwegian 
Mar 8, 2017 20:31
Bør kontanter avskaffes i Norge?

Kontanter er vanlig å bruke i de fleste finansielle systemer. Norge finansielle systemet er ikke noe unntak. En undersøkelse utført av NHO viser at stadig færre foretrekker å batele med kontanter. Med utviklingen av vitenskap og teknologi, betaler med bankkort eller Vipps bli mer pratisk og bekvem. Kontanter avskaffes er blitt en global trend nå. Hva skal verden se ut som uten kontanter?

For noen år siden, var det en stor ran i Sverige som heter “Vastberga Robbery”. Deretter begynte folk å bekymre seg for sikkerhetsrisikoer i kontanter. Penge er som en fleksibel skunk, en gang sluppet dem til vill, er vanskelig å få det tilbake.

Penger og teknologi som har endret seg mye i det siste halve århundret. Nå kan man bruke elektroniske betalinger til å betale husleien, spise ute, rekruttere en taxi, eller gi film billett pengene tilbake til venner. Nesten alle pengetransaksjoner er ikke lenger behov for kontanter. De fleste tror at bankkort og elektroniske betaleinger er en enklere måte for å erstatte kontanttransaksjoner.

På den ene siden, vil det være vamskelig å drive med økonomisk kriminalitet på grunn av elektroniske spor i et kontantfritt samfunn. Hvis man betaler med kredittkort, får man antisvindelbeskyttelse og digitale registre. Hvis man bruker pengene, da får man ingenting. Men på den andre siden, gjør det kontant betaling mulig å være anonym og ivaretar hensynet til personvern. Noen vil si at kanskje den eneste ulempen til elektroniske transaksjoner er det ingen måte å beskytte personvernet.

Unge mennesker ser ut som til å ha tilpasset seg livet som reduserer kontanter eller enda uten kontanter. Noen av de eldre mennesker er heller ikke redd for å leve uten kontanter. Men er det mange andre kan ikke spørre elektronisk faktura eller kan ikke bruke smarttelefoner, eller ofte glemmer bankkort passord.

Så tror jeg at minst for enkelte grupper, er det for tidlig å fase ut kontant. Men jeg tror at skal samfunnet behovet for kontanter bli mindre og mindre i løpet av neste ti årene.