Marea Unire

  •  
  • 242
  • 5
  • 2
  • Romanian 
Jul 20, 2017 16:04
Ce înseamnă pentru voi următoarele cuvinte - "Marea Unire"? Sincer vorbind, dacă mi-ați fi pus o asemenea întrebare acum trei ani nu v-am fi răspuns nimic, fiindcă tocmai am început să învăț limba română și o grămadă de reguli gramaticale mă deranjau mai mult decât istoria statului român. Firește că în timp ce învățam limba aflam ceva despre trecutul țării. Recent m-am hotărât să mă apuc să citesc câteva articole despre cele mai importante evenimente care au avut loc în parcursul istoriei României. Primul eveniment pe care l-am ales de citit a fost Marea Unire.
Aș vrea să vă reamintesc că Marea Unire este numită și ca Ziua Națională a României fiind celebrată anual din 1990. Pe 1 decembrie se aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia unde au venit reprezentații din multe provincii românești cum ar fi Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș.
Cu toate acestea, de ce Alba Iulia a fost aleasă de către Consiliul Național Român Central pentru a-i adăposti pe reprezentații poporului român? Consiliul al cărui sediu se afla în Arad avea două motive istorice pentru aceasta. În primul rând, pe 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul și-a făcut intrarea triumfată în Alba Iulia prefăcând cetatea în capitala țării pe scurta perioadă cât a durat unirea celor trei principate, adică Muntenia, Moldova și Transilvania. În al doilea rând, în 1784, în Alba Iulia, Horea și Cloșca au fost trași pe roată în urma condamnării lor.
Desigur că pregătirea politică a Unirii a întâmpinat niște dificultăți. Unii susțineau ca Unirea să fie făcută prin dobândirea autonomiei Ardealului. Alții cereau republica afirmând că aveau temerea de stările politice ale vechiului regat al României. În cele din urmă, s-a stabilit o înțelegere. Iuliu Maniu a declarat că era imposibil să pună la o parte o stare de lucruri veche și să înfăptuiască una nouă. A confirmat că nu era vorba de a pune condiții la Unire, ci a constata necesitatea unei epoci de tranziție.
Adunarea Națională de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Au venit 1228 de delegați oficial reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comunități românești. Toate păturile sociale, interesele și ramurile de activitate românească s-au adunat la Alba Iulia. Pe lângă delegații oficiali, ceea ce dădea Adunării înfățișarea unui mare plebiscit popular, era și afluența poporului. Din toate unghiurile țărilor române de peste Carpați a venit multă lume cu tren, pe jos, îmbrăcată în haine de sărbătoare și cu steaguri tricolore în mâini. S-au adunat peste o sută de mii de oameni pentru a fi de față la cel mai măreț act al istoriei românilor. Toată lumea a venit pe Câmpul lui Horea unde cuvântătorii i-au explicat poporului semnificația evenimentului la care asistau.
Apoi Consiliul Național Român Central a declarat că fusese aprobată o rezoluție unanimă prin care s-au unit Transilvania și Banat cu România. Restul rezoluției cuprindea programul de aplicație: autonomia provizoriu a teritoriilor, deplină libertate națională pentru popoarele conlocuitoare și libertate confesională. Mai mult decât atât, Consiliul a asigurat dreptatea și libertatea atât pentru națiunile mari cât și pentru cele mici care, de asemenea, prin lupte împotriva dușmanului au scăpat civilizația din ghearele barbariei.